Vă prezentăm istoricul Teatrului Trianon văzut, trăit şi scris de către directorul acestui teatru, actorul Lucian Temeie:

 

 

Teatrul Trianon s-a nascut dintr-un vis , o dorinta care a trait în mine de foarte multi ani . În paralel cu activitatea mea artistica de actor si regizor profesionist la Teatrul Dramatic din Galati , am muncit cu o trupa de amatori timp de 25 de ani , unde datorita rezultatelor obtinute la diferite festivaluri de teatru pe plan national , am numit-o în anul 1971, simbolic „Teatrul Nostru”. Aici am interferat jocul unor actori amatori cu artisti profesionisti . Odata cu schimbarile survenite în tara noastra din decembrie 1989 , vechiul gând al unei trupe , unui laborator de teatru si-a gasit împlinirea . La opt ianuarie 1990 am fost la Bucuresti la Ministerul Culturii , unde am cerut ministrului Andrei Plesu , aprobarea unui teatru particular. La 13 februarie 1990 am legalizat actul de nastere al „Teatrului Nostru Liber”, prin certificatul cu numarul 344 , eliberat de Consiliul popular al judetului Galati , administratia financiara , fiind înscris în registrul de stat sub numarul 510. Firma noii instituii „Teatrul Nostru Liber” intrând sub îndrumarea si controlul Sindicatului artistilor liber profesionisti cu sediul în Galati str. 23 August nr.2 si având ca obiect lansarea si afirmarea valorilor artistice.

Din statutul de functionare al companiei teatrale citez :

1. „Teatrul Nostru Liber , dorim sa însemne o corporatie onoranta. Credinciosii acestui templu , unde celebreaza frumosul , sunt chemati sa sprijine alcatuirea în care gaseste adapost arta dramatica . Legea noastra este simpla , nu vom folosi termeni ca „artistul e obligat , sau artistul se obliga” ! Artistii nu s-au format prin legi , nici prin regulamente . Temperamentul acestui fel de oameni arunca cu dispret catusele . În arta nu se pune frâu avântului. Cuvântul de artist nu se împaca cu robia. Actorul nu trebuie umilit . Nu trebuie amestecat în politica .

2. Teatrul Nostru Liber va activa prin colaboratori – artisti profesionisti de marca de la orice teatru din tara.

3. Compania militeaza pentru un repertoriu liber din

dramaturgia noastra si universala.

•  Organizarea companiei va avea drept model gruparile teatrale românesti din perioada interbelica”.

 

PAGINA URMĂTOARE>>>

 

 

© 2006 Teatrul Trianon. All rights reserved.   Design by: Dragos Temelie